Cum se poate garanta siguranta la locul de munca si instruirea corecta a angajatilor? 

Indiferent de domeniul in care activeaza si de dimensiunea sa, orice business trebuie sa asigure angajatilor sai instruirea SSM, pentru desfasurarea activitatii in conditii de siguranta. Astfel pot fi prevenite situatii grave, accidente de munca, dar vor fi invatate modalitatile prin care se va actiona in cazul unei situatii de urgenta. 

Daca in cazul companiilor mari, cu multi angajati, exista un departament dedicat acestui aspect, in cazul companiilor mici se apeleaza, in general, la furnizori si colaboratori pentru serviciile de SSM si SU. 

Ce sunt si cum apara accidentele de munca? 

Accidentele de munca sunt evenimentele care duc la vatamarea unui angajat, in timpul desfasurarii activitatii profesionale, determinand imposibilitatea temporara, permanenta sau chiar moartea acestuia. Cum in timpul programului, angajatul se afla in responsabilitatea angajatorului, acesta din urma trebuie sa ii creeze toate conditiile pentru ca angajatul sa isi poata desfasura activitatea de siguranta. Cu toate acestea, unele actiuni necorespunzatoare ale angajatilor pot provoca accidente, uneori foarte grave. 

Drept urmare, acestia trebuie sa fie instruiti atat cu privire la modul in care se utilizeaza echipamentele si aparatura cu care lucreaza – daca este cazul – cat si modul de desfasurare a activitatii specifice, respectand toate normele de siguranta. 

Cele mai citite articole

Principalele cauze care pot provoca accidente de munca sunt: 

  • lipsa cunostintelor tehnice ale angajatului; 
  • utilizarea necorespunzatoare a echipamentului de protectie;
  • nerespectarea legislatiei muncii sau a drepturilor angajatului;
  • lipsa mentenantei utilajelor si echipamentelor folosite;
  • omiterea instruirii angajatului. 

Toate acestea pot fi insa prevenite prin acordarea importantei cuvenite instuirii la timp a tuturor angajatilor cu privire la normele de protectie si siguranta in timpul muncii. Antreprenorii care isi doresc insa o eficientizare a acestei actiuni pot instala o aplicatie SSM, care va contribui si la digitalizarea companiei. 

Ce face o aplicatie SSM si cum poate fi de ajutor? 

Existenta unei aplicatii SSM este un lucru nou pentru piata muncii din Romania, dar care deja si-a dovedit utilitatea, fiind potrivita atat companiilor si fabricilor, cat si inspectorilor SSM, serviciilor de protectia muncii si chiar angajatilor. 

Prin intermediul unei astfel de aplicatii de management pentru protectia muncii, activitatea specifica, de completare a documentatiei, de introducere a noilor angajati, a echipamentelor, de planificare a activitatii specifice si de elaborare a rapoartelor, este eficientizata. Astfel, se poate economisi timp pretios si chiar bani, iar procesul de instruire si prevenire a accidentelor de munca este mai rapid si mai simplu de realizat. 

Cele mai citite articole

Ultimele articole

Articole Recomandate

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.