Anvelope de vară: cum să le alegi și când este indicat să le montezi?

Alegerea celor mai bune anvelope vară se face întotdeauna în funcție de câteva elemente pe care șoferii trebuie neapărat să le știe. Este vorba despre obiecte care contribuie în mod definitoriu la felul în care pot rula autoturismele pe strada și care, în același timp își pun amprenta asupra siguranței conducătorilor auto, dar și a pasagerilor cu care circulă. Mai mult, consumatorii care caută să cumpere astfel de anvelope, trebuie să fie la curent cu data la care trebuie să facă schimbarea dintre cauciucurile de iarnă și cele de vară, pentru că altfel riscă amenzi usturătoare.

Care este diferența dintre anvelope de vară și modelele de iarnă?

În ciuda părerii multora dintre șoferi, care cred că diferența dintre anvelopele de iarnă și cele de vară nu sunt mari, acest lucru nu este adevărat. De exemplu, studii de specialitate au scos la iveală faptul că anvelopele de iarnă au capacitatea de a frâna cu până la 5 metri mai repede, spre deosebire de cele de vară. Asta înseamnă că toate cauciucurile pentru anotimpul cald sunt construite astfel încât să ajute la obținerea unui rulaj de calitate, începând de la modul în care reacționează la frânare și până la modul în care anvelopele reacționează în timpul virajelor.

Anvelope de vară în funcție de dimensiuni

Un alt element esențial, de care trebuie să țină cont conducătorii auto este referitor la dimensiunea anvelopelor. Ei trebuie să știe, de exemplu cum să interpreteze marcajele de tipul „235/40 R18”:

·   235 – reprezintă lățimea benzii de rulare, exprimată în milimetri;

·   40 – reprezintă raportul exprimat în procente dintre înălțimea secțiunii, respective lățimea acesteia;

Cele mai citite articole

·   R – construcția internă a anvelopelor, respectiv construcția radială;

·   18 – reprezintă diametrul cercului interior, care este exprimat în inch.

Indicele de sarcină – ce este?

Printre detaliile tehnice, de care conducătorii auto mai trebuie să știe se numără și indicele de sarcină. Este vorba despre masa pe care anvelopele o pot suporta. Aceasta este diferită de la un model de cauciucuri la altul, iar posesorii de autoturisme trebuie să fie atenți atunci când iau o decizie în acest sens, pentru a fi siguri că anvelopele sunt potrivite.

Martorii de uzură

Dispuși la baza canelurilor benzilor de rulare, martorii de uzură trebuie să fie de cel puțin 1,6 milimetri, pentru ca anvelopele de vară să fie unele de calitate. Atunci când martorii de uzură sunt mai mici de această valoare, înseamnă că trebuie schimbate cauciucurile pentru siguranța șoferilor, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Pe lângă toate cele menționate anterior, posesorii de autoturisme mai trebuie să știe ce semnifică m+s la cauciucuri, care este data de fabricație a acestora, dar și pentru ce tipuri de mașini se potrivesc. Numai luând în considerare toate aceste elemente vor putea face investiții excelente pentru autoturismele pe care le au!

Anvelopele trebuie monitorizate în permanență și întreținute corespunzător. Mai mult, atunci când este cazul, ele trebuie schimbate cu unele noi!

Cele mai citite articole

Ultimele articole

Articole Recomandate