Deşi recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susţin că alăptarea să continue până la vârsta de 2 ani şi atâta timp cât este confortabil pentru mama şi copil, la un moment dat, copilul trebuie înţărcat şi laptele praf trebuie înlocuit cu un alt tip de lapte, preferabil lapte praf.
Ce tip de lapte se recomandă după înţărcare?
După înţărcarea copilului mic, după vârsta de 1 sau 2 ani, până la vârsta de 3 ani şi după aceea, copilul are nevoie de un înlocuitor al laptelui de mama, iar varianta laptelui praf se va dovedi cea mai bună. O porţie de lapte dimineaţa şi una seară înainte de culcare sunt indispensabile, de aceea, odată încheiată etapa alăptării, laptele de vacă sau vegetal trebuie scos din variantele de înlocuire laptelui de mama, laptele praf fiind singura recomandare a medicilor în funcţie de vârsta copilului şi de starea de sănătate a acestuia, existând numeroase variante disponibile.
În cazul în care din motive personale, profesionale sau de sănătate, bebeluşul este înţărcat înainte de vârstă de 1 an, acesta va primi laptele praf adecvat vârstei, la recomandarea medicului pediatru. Bebeluşii pot tolera mai bine sau mai puţin bine o anume marcă de lapte praf sau un anume tip de lapte, pentru că se pot constipa, pot lua foarte mult în greutate sau pot avea dureri de burtica.
Cum se înlocuieşte laptele matern cu lapte praf?
Laptele matern se înlocuieşte cu lapte praf în mod treptat, în aşa fel încât să se poată obişnui cu noua lui hrană. Trecerea de la un lapte la altul se face înlocuind câte o măsură din vechiul lapte cu cel nou, procesul durând până la 5 zile.
În cazul în care copilul are o problemă de sănătate, medicul poate recomanda o formulă de lapte praf specială în continuarea alăptării. Copiii cu intoleranţă la lactoză vor primi lapte delactozat, în timp ce copiii alergici la proteina laptelui de vacă şi care nu mai pot primi lapte matern sunt trecuţi pe o formulă specială de lapte praf, în care proteinele sunt hidrolizate complet sau parţial.
Lapte praf vs. lapte de vacă după înţărcare
Dacă bebeluşul a fost alăptat până la vârsta de un an, atunci laptele praf ar trebui administrat acestora. Conform opiniilor medicilor specialişti, toţi copiii ar trebui să primească lapte praf până la vârsta de 3 ani, dacă alăptarea nu mai este posibilă, îndeosebi porţiile de lapte de dimineaţă şi seara, iar în restul preparatelor se poate folosi lapte de vacă.
Un copil bine diversificat, după vârsta de 3 ani va primi şi lapte de vacă, deoarece hrana solidă va fi principala sursă de vitamine şi de minerale, de proteine şi de oligoelemente.
Conţinutul laptelui matern vs. conţinutul laptelui praf
Laptele de mama conţine toate elementele de care are nevoie copilul pentru a se dezvolta şi pentru a creşte în mod sănătos. Laptele matern are peste 200 de elemente constitutive, nutrienţi, compoziţia acestuia schimbându-se în funcţie de dietă, sezon, momentul zilei, frecventa alăptării, etc.
Laptele praf, pe de altă parte a fost astfel dezvoltat încât să corespundă cât mai mult laptelui matern, conţinând minerale importante – calciu, fier şi fosfor – şi grăsimi esenţiale.