Un fruct din ce in ce mai popular in randul persoanelor de toate varstele este Aronia Melanocarpa. Acest arbust produce fructe cu un gust dulce-acrisor, care sunt bogate in nutrienti si pot fi consumate ca atare, sub forma de suc sau gem. Sunt apreciate in special pentru proprietatile medicinale, dar si pentru faptul ca ajuta la intarirea sistemului imunitar.
De ce este bine sa consumi aronia si preparate din aronia?
Aronia Melanocarpa este un arbust care provine din America de Nord, dar care a inceput sa fie cultivat intens inclusiv in tara noastra. Fructele pot fi consumate ca atare, congelate sau uscate, insa cea mai des intalnita metoda de consum este cea a sucului de aronia sau a dulcetii de aronia.
Fructele de aronia sunt „superalimente” mici, de culoare neagra, bogate in antioxidanti, depasind chiar nivelul de antioxidanti pe care il au fructele de goji. Aceste fructe au un efect benefic asupra organismului deoarece au capacitatea de a absorbi radicalii liberi din corp.
Aronia contine polifenoli, acizi fenolici, flavonoide si antocianine, substante care au multiple beneficii pentru sanatate. Fructele de aronia sunt o sursa importanta de vitamine si de minerale, motiv pentru care sunt indicate pentru persoanele care sufera de urmatoarele afectiuni:
- in prevenirea si tratarea infectiilor urinare
- in tratarea afectiunilor cardiace;
- in scaderea nivelului de colesterol rau LDL si a trigliceridelor;
- in reducerea riscului de infarct si de dezvoltare a diabetului;
- in ameliorarea simptomelor gripei;
- in prevenirea si tratarea afectiunilor gastrice si de ficat;
- in protectia impotriva bolii arteriale coronariene;
- in combaterea celulitei;
- in imbunatatirea circulatiei sanguine.
Intarirea sistemului imunitar cu fructele de aronia
Preparatele din aronia au rol important in intarirea sistemului imunitar, ajutand organismul sa lupte su infectiile si inflamatiile.
Un organism cu un sistem imunitar scazut are nevoie de o cura cu fructe de aronia sau produse din aronia. Principalele simptome ale unui organism slabit sunt:
- stare generala de oboseala;
- lipsa de energie;
- insomnii;
- probleme digestive;
- aparitia de infectii urinare in mod repetat;
- infectiile de piele sau aparitia herpesului in mod frecvent;
- infectii respiratorii sau ale urechilor si ale sinusurilor;
- anemie.
Pentru a intari sistemul imunitar, specialistii recomanda consumul de:
- suplimente pe baza de aronia melanocarpa;
- ghimbir;
- miere si lamaie;
- soc;
- catina si miere;
- echinaceea;
- arnica;
- citrice si morcovi.
Pentru intarirea sistemului imunitar, pe langa administrarea se suplimente din aronia si consumul de fructe de aronia, specialistii recomanda sa se faca miscare (fie la sala, fie in aer liber) si sa se adopte o alimentatie sanatoase in care sa se includa multe fructe si legume, dar si un consum de minim doi litri de apa pe zi.
Ca o concluzie, sistemul imunitar poate fi fortificat cu ajutorul suplimentelor, al unei alimentatii sanatoase si printr-o viata echilibrata (sport si suficiente ore de odihna).