In ce consta recuperarea dupa operatia de rinoplastie? Care sunt recomandarile de care trebuie sa se tina cont?

Atunci cand este vorba, in general, de operatii estetice, acestea se adreseaza persoanelor care au implinit deja varsta majoratului, aceasta fiind considerata varsta la care organismul este complet dezvoltat. Una dintre cele mai solicitate astfel de interventii este operatia de rinoplastie, aflat pe locul 3 in topul celor mai des efectuate interventii estetice, ce poate fi facuta in unele cazuri si la pacienti cu varsta de peste 16 ani. 

Acest lucru se datoreaza faptului ca nasul, prin pozitionarea sa in centrul fetei, influenteaza foarte mult intrega fizionomie faciala, motiv pentru care o forma inestetica a acestuia sau o dimensiune prea mare va afecta simetria fetei. 

Cat dureaza operatia de rinoplastie si recuperarea post-interventie? 

Desi este o interventie chirurgicala complexa, durata operatiei de rinoplastie poate fi cuprinsa intre 2 si 5 ore, in functie de problema corectata si de complexitatea cazului. Ulterior, pacientul va fi spitalizat pana a doua zi, pentru a se urmarii functiile vitale si recuperarea dupa anestezie, urmand ca perioada de recuperare post-interventie sa o petreaca acasa. 

In schimb, perioada de recuperare dureaza pana la 6 luni, cand vor putea fi vizibile primele semne ale noii forme a nasului. Totusi, forma definitiva va putea fi observat complet dupa ce vor trece 12 luni de la interventie. In toata aceasta perioada trebuie sa se evite orice fel de accidentare sau traumatism de la nivelul nasului, deoarece acestea pot avea consecinte grave. 

Cele mai citite articole

De asemenea, in primele luni dupa interventia de rinoplastie, pacientii trebuie sa respecte recomandarile si indicatiile medicului, pentru a avea o recuperare usoara si rapida. 

Care sunt recomandarile postoperatorii referitoare la rinoplastie? 

La finalul operatiei de rinoplastie, medicul va fixa o atela si tampoane internazale sau mese, pentru a mentine pozitia nasului. Daca tampoanele nazale pot fi indepartate in primele zile de dupa operatei – intre 24 si 72 de ore, in functie de recomandarile medicului – in ceea ce priveste atela, aceasta trebuie mentinuta pana la 7-9 zile. 

Perioada propriu-zisa de recuperare dupa interventia de rinoplastie dureaza intre 8 si 10 zile, perioada in care se vor retrage si echimozele si vanataile, un efect normal dupa o astfel de procedura, edemul insa se va remite in timp, pana la 6 luni. 

Daca activitatile obisnuite pot fi reluate dupa aproximativ 10 zile, efortul fizic trebuie evitat minimum 2 luni, iar un aspect important de retinut este reprezentat de controalele periodice, care au loc la 2 saptamani, iar apoi la 3, 6 si 12 luni. 

Cele mai citite articole

Ultimele articole

Articole Recomandate