Ce se întamplă dacă nu depui la timp declarațiile AFM?

Conform legislației de mediu în vigoare, agenții economici care se află în poziția de contribuabil la fondul pentru mediu și nu își onorează obligațiile privind depunerea declarațiilor AFM sunt sancționați cu o amendă de la 1000 lei la 5000 lei.

În acord cu Ordonanța de Urgență nr.196/2005 privind Fondul pentru Mediu, nedepunerea acestor declarații este privită ca o contravenție, existând sancțiuni de ordin financiar în acest sens.

Astfel, dacă ești contribuabil la fondul pentru mediu este prioritar să acorzi atenție prevederilor legislative cu privire la modul de depunere a acestor declarații AFM.

Cine se ocupă de aplicarea amenzilor pentru nedepunerea declarațiilor de mediu?

Hotărârea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor pentru agenții economici care se află în postura de contribuabil este realizată de către personalul de specialitate al Administrației Fondului și/sau al Gărzii Naționale de mediu, prin intermediul unităților sale teritoriale.

Depunerea declarațiilor de mediu se efectuează online

Cele mai citite articole

În condițiile măsurilor noi stabilite pe fondul consecințelor produse de pandemia de Covid-19, contribuabilii au în prezent această posibilitate de a depune declaratii afm online. Cu ajutorul portalului electronic AFM-Online, această activitate de depunere a declarațiilor a fost optimizată, întreprinderile economisind resurse importante.

Tu știi ce obligații la Fondul de mediu ai de îndeplinit?

Dacă ai un business la început de drum este important să acorzi atenție maximă unor aspecte ce țin de protecția mediului. Dacă desfășori activități de producție, import sau achiziționezi intracomunitar, atunci te afli în postura de contribuabil la fondul pentru mediu.

Astfel că, dacă produci materii prime, imporți bunuri de larg consum, oferi spre vânzare produse proprii sau multe alte situații similare, ai obligația de a respecta măsurile prevăzute de cadrul legal în vigoare. 

Astfel, prioritatea ta principală este ca înainte de a demara orice activitate economică sau industrială să te documentezi cu privire la legislația de mediu în vigoare sau să apelezi la serviciile unei companii specializate în protecția mediului. Aceasta te va ajuta să identifici toate obligațiile de mediu pe care le ai de respectat, în acord cu prevederile legale.

Un partener de încredere la care poți apela este firma EnviroCons, care îți pune la dispoziție numeroase servicii și soluții de mediu personalizate, în concordanță cu procesele operaționale desfășurate. Aceasta te va ajuta să îți îmbunătățești activitatea din punct de vedere mediu, având siguranța îndeplinirii tuturor obligațiilor legale ce îți revin.

Cele mai citite articole

Ultimele articole

Articole Recomandate