Uleiuri esentiale pentru pierderea mirosului

Introducere

Ceea ce este de neimaginat pentru unii poate deveni realitate pentru altii si anume pierderea totala sau partiala a mirosului. Acest lucru poate avea numeroase cauze, de la infectii respiratorii pana la afectiuni neurologice si poate fi extrem de deranjant. Unul dintre modurile prin care se poate trata aceasta afectiune este folosirea unor uleiuri esentiale speciale, care pot avea un impact pozitiv considerabil.

Uleiuri esentiale si proprietatile lor

Uleiurile esentiale sunt extracte foarte concentrate obtinute din plante si care au numeroase proprietati terapeutice. Ele sunt folosite in aromaterapie, masaj si diverse tratamente alternative, fiecare ulei avand un rol si o utilizare specifica. In cazul pierderii mirosului, s-a constatat ca anumite uleiuri esentiale pot fi foarte eficiente si pot contribui la restabilirea acestui simt.

Cum actioneaza uleiurile esentiale

Uleiurile esentiale sunt compuse din molecule fine care patrund rapid in derma si prin vaporizare ajung si la nivelul mucoaselor si al cailor respiratorii. Acestea pot avea un efect benefic prin cresterea sensibilitatii tesuturilor la stimuli olfactivi, stimularea receptorilor si a nervilor olfactivi si prin curatarea cailor respiratorii. De asemenea, ele au proprietati antiseptice si antibacteriene care pot ajuta in lupta antri infectiile.

Cele mai bune uleiuri esentiale pentru pierderea mirosului

Spre deosebire de alte afectiuni, pentru pierderea mirosului nu exista un tratament unic. Se recomanda folosirea unor combinatii de uleiuri esentiale, iar cele mai folosite sunt: uleiul de cuisoare, uleiul de eucalipt, uleiul de menta, uleiul de lavanda si uleiul de arbore de ceai. Acestea trebuie amestecate in proportii diferite si folosite individual pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Cum se folosesc uleiurile esentiale

Cele mai citite articole

Uleiurile esentiale se folosesc in special pentru inhalare, cu ajutorul unui aburitor sau al unui vaporizator special. Se pot folosi si pentru masaj, insa se recomanda diluarea lor in uleiuri de baza precum cel de migdale sau de jojoba. Se poate folosi si inhalarea directa, prin turnarea unei cantitati mici in palma si inhalarea direct a vaporilor. Alt mod este folosirea lor in baile de aburi, prin turnarea unei cantitati mici in apa din cadita sau a unei cantitati mai mari in un vas cu apa fierbinte.

Cauzele principale ale pierderii mirosului

Cauzele principale ale pierderii mirosului sunt infectiile virale sau bacteriene, rinite cronice, alergii, stresul, cresterea deseurilor de peptide beta-amiloid la nivelul creierului, traumatisme craniene si afectiuni neurologice. Pierderea mirosului poate fi permanenta sau temporara, insa indiferent de cauza poate fi tratata cu succes prin folosirea acestor uleiuri esentiale.

Recomandari

Pentru folosirea uleiurilor esentiale este bine sa se respecte anumite reguli. Se recomanda sa se foloseasca uleiuri de calitate superioara, pure si organice, care sa nu contina alte substante sau aditivi. De asemenea, este bine sa se testeze primele folosiri pe o zona mica de piele pentru a determina daca se pot resimti efecte adverse. Acestea pot fi iritatii sau alergii, care se pot manifesta prin mancarimi si roseata. In cazul in care apar astfel de simptome, se recomanda oprirea tratamentului si consultarea unui medic specialist.

Concluzie

In concluzie, folosirea uleiurilor esentiale poate fi extrem de eficienta in tratarea pierderii mirosului. Acestea au numeroase proprietati care ajuta la curatarea cailor respiratorii si la stimularea receptorilor si a nervilor olfactivi. Totusi, se recomanda folosirea acestora cu precautie si respectarea unor reguli simple pentru a evita aparitia unor efecte negative. Desigur, este bine sa se adreseze unui medic specialist inainte de inceperea unui tratament naturist.

Cele mai citite articole

Ultimele articole

Articole Recomandate