Fatetele dentare sunt aplicate doar de medicul dentist, dupa ce acesta si-a dat acordul ca sunt sigure pentru pacient, in urma consultatiei de specialitate. De cele mai multe ori, pacientii apeleaza la varianta fatetelor dentare ca la o alternativa mult mai eficienta de albire a dintilor. Procedura de aplicare a acestora implica cimentarea unor fasii ceramice pe suprafata dintilor. Un astfel de ciment este special conceput pentru medicina dentara, astfel incat acesta sa nu fie vizibil prin fateta si sa afecteze culoarea obtinuta.
3 etape de aplicare a fatetelor dentare
Slefuirea dintilor
Inainte de aplicarea propriu-zisa a unor fatete dentare, conteaza foarte mult slefuirea dintilor, pentru obtinerea unui aspect placut si natural al acestora. Procedura se aplica atat in cazul fatetelor dentare din zirconiu, cat si la cele din ceramica. Din pacate, intra in arsenalul unor procese periculoase, din cauza faptului ca un strat din smalt este inlaturat. Din acest motiv, este important ca medicul dentist care se ocupa de interventie sa aiba o experienta vasta in domeniu, pentru o slefuire corecta.
Amprentarea dintilor
Amprentarea consta in montarea fatetelor dentare. Aceasta poate sa fie realizata si conventional, dar, cele mai multe clinici stomatologice cu aparatura moderna si-au indreptat atentia catre amprentarea digitala. Astfel, se obtine mai usor imaginea de ansamblu a arcadelor peste care urmeaza sa se aplice fatetele. De asemenea, pentru ca pacientul sa isi dea seama daca este multumit de modul de aplicare a lucrarii, medicul va folosi fatete dentare care pot fi detasate.
Procedura de cimentare a fatetelor
Cea de-a treia etapa consta in cimentarea fatetelor dentare, daca pacientul a fost multumit de cele provizorii. Din fericire, materialul folosit este unul biocompatibil, ceea ce inseamna ca se va integra fara nicio problema in structura dentara. Acesta este conceput pentru a izola accesul salivei, fixand cu precizie fateta la locul sau.
La inceput, pacientii se pot confrunta cu o usoara senzatie de sensibilitate, din cauza cimentului, insa va disparea in aproximativ cateva ore. De asemenea, se poate sesiza un anumit disconfort si la nivelul gingiilor, care tind sa fie usor inflamate pentru o perioada, pana cand vor reusi sa se acomodeze cu lucrarea realizata.
In concluzie, procedura de aplicare a fatetelor dentare nu este dificila si nu necesita o pregatire suplimentara, fiind realizata intr-un timp scurt. Cu toate acestea, pentru a fi mentinute in mod corespunzator, este important ca pacientul sa pastreze o legatura stransa cu medicul dentist si sa meaga la cabinet pentru control o data la 6 luni.