Fatadele ventilate, cea mai buna alegere!

Fatadele ventilate reprezinta un sistem de constructie inovator, care, raportat la procedeele taraditionale sau clasice, rezolva intr-o maniera mult mai rationala si mai eficienta problemele legate de izolare, de ventilate sau de imbracare exterioara a cladirilor.

Alegandu-se deci fatade ventilate, se vor alege protectii contra intemperiilor, dar si a socurilor termice, rezultand in acelasi timp cele mai estetice fatade.

Care sunt avantajele acestor fatade?

In constructiile traditionale, invelisul exterior este lipit de stratul de izolatie. In cazul fatadei ventilate, aceste elemente sunt separate de un spatiu gol numit spatiu de aer. Printr-un „efect de cos de fum”, un flux de aer va circula permanent in acest spatiu si va regla temperatura si umiditatea cladirii.

Efectul ventilatiei este maxim atunci cand aceasta poate actiona eficient asupra intregii fatade, ceea ce necesita o dimensionare foarte atenta a izolatiei, a spatiului de aer si a invelitorii. Acesta este motivul pentru care se  acorda prioritate atentiei, atat in cazul constructiilor noi, cat si in cazul renovarii cladirilor vechi. 

Fatada ventilata permite evitarea condensului si a umiditatii.

Este vorba deci despre un sistem de fatada care permite reducerea condensului si a umiditatii care provine din interior sau de la exterior. Circulatia continua a aerului in spatiul de aer ofera un strat suplimentar de protectie si elimina posibilele infiltratii de apa intre rosturile materialului de placare.

Prelungeste durata de viata a fatadei

Ventilatia constanta in interiorul golului de aer imbunatateste durabilitatea materialului de placare, deoarece il mentine uscat. Durata de viata utila a fatadei este prelungita si mai mult prin alegerea unui material durabil si rezistent, cum ar fi o ardezie naturala de buna calitate.

Reduce miscarea structurala

Cele mai citite articole

Spatiul de aer ajuta la mentinerea unei temperaturi mai stabile in invelisul exterior. Intrucat structura nu este supusa unor schimbari bruste de temperatura, este mai putin probabil sa sufere de miscari de dilatare sau contractie, evitandu-se astfel aparitia fisurilor si a crapaturilor.

Imbunatateste izolarea termica si acustica

Stratul izolator este optional, dar, in combinatie cu fatada ventilata, izolarea termica si acustica a cladirii este imbunatatita considerabil. Acest lucru are ca rezultat diverse beneficii pentru sanatate, deoarece reduce poluarea mediului si, in consecinta, problemele de sanatate cauzate de zgomotul excesiv, cum ar fi stresul sau oboseala. De asemenea, se elimina puntile termice.

Creste eficienta energetica

Fatada ventilata faciliteaza racirea cladirii in timpul verii si evita pierderile de caldura in timpul iernii, ceea ce favorizeaza atat economia de energie, cat si confortul. Datorita sistemului de fatada ventilata se pot economisi intre 30 si 40% din facturi.

Este foarte usor de intretinut

Intretinerea unei fatade ventilate este aproape inexistenta, mai ales daca se alege un material de calitate, cum ar fi ardezia naturala, care poate rezista la conditii meteo extreme.

Adauga valoare cladirii

Investitia initiala se amortizeaza de la sine datorita durabilitatii, eficientei energetice si costurilor reduse de intretinere a fatadei. Prin urmare, este o solutie excelenta atat pentru constructiile noi, cat si pentru proiectele de renovare.

Fatada ventilata este o solutie foarte avantajoasa din punct de vedere economic si energetic. Este un pariu sigur pentru cei care apreciaza sustenabilitatea si ecologia si, in acelasi timp, poate reduce considerabil facturile de incalzire si poate creste confortul termic al locuintei. 

Cele mai citite articole

Ultimele articole

Articole Recomandate