7 modalitati prin care poti preveni aparitia herpesului oral 

Herpesul oral este o infectie frecventa, localizata in zona gurii, determinata de virusul herpetic tip 1. Intre 50 – 80% dintre adulti sunt infectati cu virusul herpesului oral si, conform statisticilor publice, aproximativ 90% dintre adulti sunt expusi acestui virus inainte de a implini varsta de 50 ani [1]. 

Odata ce a contactat virusul, persoana in cauza va ramane purtatoare pentru tot restul vietii. In majoritatea timpului, virusul ramane inactiv, latent, in interiorul celulelor nervoase. Unii indivizi raman asimptomatici pentru tot restul vietii, in timp ce, la altii, virusul va determina eruptii  periodice. 

Iată cum poți preveni apariția herpesului oral.

  1. Evita sa contactezi virusul 

Cea mai buna metoda de prevenire a herpesului oral este evitarea contactului cu virusul. Foarte dificila, mai ales luand in considerare raspandirea acestuia in mediu, ea nu este complet imposibila. Poti face asta aplicand urmatoarele masuri:

  • Evita contactul fizic cu o persoana care are un herpes activ;
  • Nu folosi prosoape, aparate de ras, vesela, tacamuri, ruj sau balsam de buze, paie de baut sau alte produse personale in comun cu altcineva;
  • Spala-te bine pe maini inainte de a-ti atinge buzele, ochii sau organele genitale [2]. 
  1. Incearca sa iti protejezi sanatatea 

Aparitia herpesului oral este adeseori declansata de existenta concomitenta a unei alte infectii. Multe persoane observa ca, atunci cand sunt racite, au tendinta de a dezvolta leziunile herpetice orale. 

Uneori, se crede ca aparitia herpesului oral are legatură cu febra, dar aceasta afirmatie este oarecum inexacta. In conditiile unei infectii care acapareaza „atentia” sistemului imunitar, virusul herpetic latent se poate reactiva si poate determina leziunea caracteristica [3]. 

  1. Evita sursele de stres

Stresul are un impact negativ puternic asupra organismului, inclusiv a modului in care functioneaza sistemul imunitar. Exacerbarea sau inhibarea reactiilor imune se poate asocia atat cu aparitia bolilor autoimune, cat si cu eruptii herpetice recurente.

Evitarea surselor de stres nu este intotdeauna posibila, mai ales in societatea moderna in care traim in prezent. Pe de alta parte, gestionarea corecta a stresului este la indemana oricui, caci exista o multime de instrumente gratuite care te invata si te ajuta sa faci asta [4]. 

  1. Odihneste-te suficient 

Cele mai citite articole

Oboseala cronica si sindromul de burn-out pot avea un impact puternic asupra modului de functionare a sistemului imunitar – si nu in sensul bun al cuvantului! Incearca sa iti faci un program clar de lucru si de relaxare si acorda atentia cuvenita somnului de noapte. 

Daca te lupti cu problema insomniilor, aplica tehnici menite sa te ajute sa adormi si evita acele obiceiuri care iti mentin creierul activ la ora la care ar trebui sa se odihneasca [2]. 

  1. Hidrateaza-te adecvat 

Hidratarea adecvata este foarte importanta pentru mentinerea buzelor intacte, integre, elastice si catifelate. Pe de alta parte, deshidratarea se asociaza uscarii si craparii buzelor, care devin mult mai susceptibile, astfel, la a dezvolta leziunea herpetica [3]. 

  1. Foloseste balsam de buze cu factor de protectie solara

S-a observat că actiunea radiatiilor UV sensibilizeaza buzele si creste riscul de aparitie a herpesului oral, odata virusul patruns in organism. Acest lucru poate fi prevenit prin folosirea produselor speciale de ingrijire a buzelor care includ factor de protectie solara SPF mai mare de 30 [1]. 

  1. Fa alegeri sanatoase pentru un sistem imunitar sanatos

Sanatatea sistemului imunitar depinde in mare masura de alegerile pe care le facem zi de zi si de modul in care ne definim stilul de viata. 

Un stil de viata activ si dinamic, care include multa miscare si o dieta variata, echilibrata si plina de nutrienti, sustine un sistem imunitar puternic, care va reusi sa tina sub control virusul herpetic si sa il mentina intr-o stare latenta.

Sedentarismul, obezitatea, sindromul metabolic, carentele alimentare au un impact negativ inclusiv asupra sistemului imunitar, ceea ce creste probabilitatea de aparitie a herpesului, in mod repetat [2].  

Herpesul oral este o problema de sanatate care se asociaza, in general, cu o scadere a imunitatii. Prevenirea aparitiei leziunilor presupune atat unele masuri de ingrijire adecvata a buzelor, cat mai ales sustinerea imunitatii organismului. 

Bibliografie

  1. “Cold Sores; Symptoms, Causes, Treatment & Prevention.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21136-cold-sores, accesat la 31.01.2023;
  2. “Herpes – Oral: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2016, medlineplus.gov/ency/article/000606.htm, accesat la 31.01.2023;
  3. “Oral Herpes.” Www.hopkinsmedicine.org, 8 Aug. 2021, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/herpes-hsv1-and-hsv2/oral-herpes#:~:text=Prevention%20of%20Oral%20Herpes, accesat la 31.01.2023;
  4. “Reducing Your Risk of Cold Sores (Herpes Simplex Type 1) | Winchester Hospital.” Www.winchesterhospital.org, www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=19301, accesat la 31.01.2023.

Cele mai citite articole

Ultimele articole

Articole Recomandate